Kuvareportaasi kesästä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olin valokuvauskurssilla, jossa harjoittelimme valokuvaaja Touko Hujasen opastuksella reportaasin tekemistä. Sain aiheeksi kesän.

Ensimmäiseksi piti sulkea silmät ja katsoa, mitä kesä tuo mieleen. Ainakaan sitä ei pidä kuvata! Eli ei kukkia, kevyttä tuulta, iloisia ihmisiä eikä aurinkoa… Lähdin pohtimaan aihettani näkökulmasta kesän kosketus. Se tarkoittaisi intiimiyttä, pintoja, ihmisiä, tunnelmia, valoa ja varjoa, kylmää ja kuumaa, märkää ja kuivaa. Kun mittari näytti koko viikon kolmea kymppiä ja aurinko paistoi täydeltä taivaalta, oli tarjolla hikeä ja liikaa kirkasta valoa.

Jos jään liikaa pohtimaan, mitä kuvaisin, en saa mitään aikaiseksi. Nyt piti vaan kuvata sellaista, mitä sattui näkemään ja mitä tielle osui. Päiviin mahtui innostusta ja turhautumista sekä onnistumisia ja epävarmuutta omasta tekemisestä.  Otin viikon aikana noin 3000 kuvaa. Iltaisin kävin kuvat läpi ja valitsin 3-10 kelvollisinta päivän otoksista.

Meillä oli tehtävänä koota kymmenen kuvan sarja otetuista kuvista ja tästä sarjasta vielä viiden sarjan tiivistelmä aiheesta. Valokuvauksessa editointi on ainakin puolet kokonaisuudesta. Haastavaa ja mielenkiintoista. Kyse on siitä, millaisen tarinan haluaa kertoa. Olin valinnut noin 30 kuvaa, kun katsoimme ne Toukon kanssa läpi. Pääasiassa on tarina. Mitkä ovat ne kymmenen ja viisi kuvaa, joista tarina muodostuu… ja toinen tärkeä asia, missä järjestyksessä kuvat esitetään.

Tämä oli siis pikainen harjoitus kuvareportaasin tekemisestä. Hyvän reportaasin (tai minkä tahansa muunkin kuvasarjan) tekeminen vaatii aikaa, monesti useita vuosia.

 

Jos valokuvaaminen kiinnostaa, voin lämpimästi suositella Touko Hujasen kursseja. Ensi kesän kurssit tulevat myyntiin tänne.

 

 

Vastaa