Esittelyssä Luciana Mariano: Iloisin värein vakavista aiheista

Artikas-tiimi esittelee Artikas-yhteisön jäseniä tiimiblogissaan. Ensimmäisenä esittelyssä on naivistitaiteilija Luciana Mariano, joka on syntynyt Brasiliassa mutta sydämeltään suomalainen. Hän asuu ja työskentelee Pirkkalassa.

Brasilialaissyntyinen Luciana Mariano on taiteilija kolmannessa polvessa. Kuten moni muukin taiteilija, hänkin on piirtänyt pienestä pitäen. Lapsuudenperheessä oli useita taiteilijoita. Äidin äiti ja hänen veljensä olivat taiteilijoita, samoin Lucianan äiti ja hänen veljensä, joka oli Brasiliassa tunnettu naivistimaalari.

Kolmevuotiaasta 38-vuotiaaksi saakka Luciana ei pitänyt itseään taiteilijana ollenkaan. Taide oli vain jotakin, mitä kaikki perheessä tekivät.

Luciana Mariano Iittalassa keväällä 2020. Kuva: Luciana Mariano

“Äitikin sanoi, että kunnon ammatti täytyy hankkia. Piirsin paljon mutta tuhosin kaikki työni, ne eivät olleet mielestäni taidetta. Kaksitoista vuotta sitten aloin katsella omia töitäni eri silmin ja säilyttää niitä”, kertoo Luciana.

Luciana käyttää naivistiseen maailmaan sopivia, iloisia värejä. Akryyliväreillä maalatuissa tauluissa on aina tarina ja arvoituksia. Miksi kaapin ovi on auki, missä kaikki ihmiset ovat? Sanoma värikylläisissä teoksissa on vakava.

“Kotimaani Brasilia on vaarallinen paikka naisille. Liian paljon pahoja juttuja tapahtuu naisille, siksi olen poliittinen maalari. Tavoitteenani on voimauttaa naisia ja lisätä tietoa, koska tieto on valtaa.”

Luciana työnsä ääressä. Kuva: Harri Taivassalo

Luciana Mariano avioitui suomalaisen Harrin kanssa 2017. Pariskunta tapasi toisensa “online” eli internetin välityksellä. Lucianan mukaan Harri on hänen sielunkumppaninsa.

“Olen aina rakastanut Suomea. Olen aina ajatellut, että jos joutuisin valitsemaan jonkun maan, missä asua, se olisi Suomi. Ja nyt asun täällä. Välillä olen suomalaisempi kuin moni alkuperäinen suomalainen.”

Luciana asuu ja työskentelee Pirkkalassa. Hänen maalauksiaan on esillä Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä tänä vuonna toista kertaa.

Katso Lucianan taidemaskipaketit ja korut Artikas-kauppapaikassa.

Lucianan profiili Artikas.orgissa.

Luciana Mariano: Lentävä halaus – Belonging. Kuva: Susanna Mattila

Vastaa